вівторок, 22 травня 2018 р.

Задачі з електротехніки (ДОВІДНИК ДЛЯ УЧНІВ)


При підготовці кваліфікованих робітників важливу роль відіграє вивчення електротехніки. Мета вивчення цього предмета - дати учням знання про електротехнічні і магнітні кола, будову і принцип дії електровимірювальних приладів, трансформаторів, електричних машин.

Довідник для учнів містить короткий зміст за темами предмета «Електротехніка з основами промислової електроніки», задачі, приклади та завдання до тем зі зразками розв’язування, а також задачі для самоконтролю.

У темі «Електричні кола» постійного струму учні вивчають основні закони кіл постійного струму, способи з’єднання елементів цих кіл. Найбільше приділяється увага задачам, що пов’язані з конкретними особливостями конструктивного виконання і використання різних елементів електричного кола.


У ході опанування теми «Електромагнетизм» вивчаються основні характеристики і параметри взаємодії електричного і магнітного поля. Явище і закономірності, що вивчаються в цій темі, використовуються в основі роботи більшості електромагнітних пристроїв. Задачі з цієї теми є базовими для вивчення кіл змінного струму, електровимірювальних приладів, трансформаторів і електричних машин.

При вивчення теми «Електричні кола змінного струму» задачі в деякій мірі пов’язанні з законами кіл постійного струму і електромагнітними явищами, але тим часом змінний струм має свої особливості, які виділили методи дослідження, що притаманні для кіл змінного струму. Крім цього, промислова мережа змінного струму представляє собою трифазну систему, особливості якої необхідно добре уявити при знаходженні різних характеристик і параметрів в мережі. Тому особлива увага приділяється тим практичним задачам, які виникають при дослідженні кіл змінного струму.

Наступна тема – «Вимірювальні прилади». Найрізноманітніші процеси в електротехніці – монтаж електричних кіл, підбір елементів з необхідними параметрами, налагодження та регулювання різних пристроїв в тій чи іншій мірі пов’язані з електричними вимірами. Використання електровимірювальних приладів дозволяє отримувати результати вимірів на різних відстанях від об’єкта у вигляді показників на шкалі або цифрового відліку, електричного сигналу. Розв’язування задач з цієї теми дає практичні знання при використанні вимірювальних приладів.

При вивченні теми «Трансформатори» варто враховувати, що трансформатор - це статичний електромагнітний апарат змінного струму. Завдяки трансформатору можливо виконувати перетворювання змінної напруги, крім цього трансформатори різної потужності являються основними елементами кіл живлення більшості електротехнічних пристроїв. Вирішення задач з цієї теми дає можливість розрахувати трансформатор для практичного використання.

Промислове використання змінного струму стало можливим через високу ефективність електричних маших, в яких відбувається перетворення механічної енергії в електричну та навпаки. Принцх дії машин змінного струму оснований на створенні обертаючого магнітного поля, при чому в синхронних машинах, ротор і магнітне поле обертається з однаковою частотою, а в ассинхронних, ротор обертається з меншою частотою ніж магнітне поле.

В сучасній електротехніці також використовуються двигуни постійного струму. Використання двигунів постійного струму дає можливість плавно і в широких межах використовувати частоти їх обертання.

До кожної теми подані основні розрахункові формули, що дають можливість орієнтуватися учням у розв’язуванні задач.

1 коментар:

  1. Якщо у вас були фінансові проблеми, то вам пора посміхнутися. Вам потрібно лише зв’язатися з містером Бенджаміном із сумою, яку ви хочете позичити, і терміном платежу, який вам підходить, і ви отримаєте кредит протягом трьох робочих днів. Я просто в шостий раз виграв позику в 700 тисяч доларів на термін 180 місяців з можливістю виплати до закінчення терміну придатності. Містер Бенджамін допомагає мені з позикою. Зв’яжіться з ним, і ви побачите, що він дуже чесна людина з хорошим серцем. Його електронний лист lfdsloans@outlook.com, а його номер телефону WhatApp: + 1-989-394- 3740

    ВідповістиВидалити